הדרכת הורים טיפול בילדים בעייתייםעל מנת להשיג תוצאות טובות בכל המצבים של ילדים שלא מקשיבים ולא רוצים ללמוד, ההורים יכינו לוח זמנים יומי, עם דגש על זמני ההתארגנות בבוקר. רצוי להכין את לוח הזמנים יחד עם הילדים ומתוך התחשבות בצורכיהם. על ההורים להסביר לבנם או לבתם כי לא מדובר בעונש אלא להפך, בעזרה להתמודד עם קשיי ההתארגנות. תכנון הזמנים צריך להיות קפדני, ברור ומפורט. סדר היום ייכתב על גבי דף נייר וייתלה במקום בולט, כדי שהילד ירגיש את עצמו שותף להחלטות.

ילדים שנעדרים או מאחרים לבית הספר נוטים להאריך בשינה, לעשות את ההכנות לאט ולהרבות בתלונות. אפשר לנסות להשמיע להם שירי ילדים שמחים במצבים שהם לא רוצים לקום בבוקר.

רצוי על כן להשאיר כמה שיותר זמן להתארגנות בבוקר, להעיר את הילדים מוקדם יותר כדי שיספיקו להתרחץ, לאכול ארוחת בוקר, ולהתלבש בנחת. אפשר כמובן להכניס שנויים בלוח הזמנים, אך לא שינויים שיעבירו מסר לא עקבי ויבלבלו את הילד. על ההורים גם לבחון אם הילד הצליח להסתגל ללוח הזמנים החדש, ולשבח אותו אם הוא עומד בו. לעומת זאת, אם הוא חורג

מהשגרה שנקבעה על ידי התנהגות פרועה, על ההורים לנקוט אמצעי אכיפה ואף עונשים.

את סדר הזמנים יש לקבוע לא רק להתארגנות בבוקר אלא לכל שעות היום. ילד שמסרב ללכת לבית הספר הוא גם ילד שמתנגד להכין שיעורים ומעדיף לשחק מחוץ לבית. על ההורים לפקח על הזמן שהילד או הילדה מקדישים למטלות שניתנו להם בבית הספר, ולעזור בהכנתן אם הם יכולים. כאשר ההורה עסוק ואיננו נמצא בבית, עליו לקבוע מסגרות קבועות בשעות אחה”צ להשלמת המטלות. אפשר לרשום את הילד לצהרון או לחוגים, או להיעזר בשכנים או בסבא וסבתא. בשעות הערב ההורים יתמקדו בהכנות ליום הלימודים שלמחרת,ויקפידו שהילדים ילכו לישון בשעה שנקבעה. אין צורך לציין כמה חשוב לבלות עם הילד כמה שאפשר בזמן הזה, גם כדי להעביר את המסר כי השגרה הקבועה איננה אמצעי ענישה, אלא הגברת ההשגחה ההורית וחיזוק הקשר ההדדי בין ההורה לילד.

חיזוקים בשל נוכחות בבית הספר

תמיד עדיף להעניק פרס על התנהגות טובה מאשר עונש על התנהגות רעה. עונש אולי יפסיק את ההתנהגות הרעה, אך לא יכוון את הילד להתנהגות טובה יותר.  עונש גם עלול לגרום לרגשי טינה, ולהביא את הילד לעשות “דווקא”. עדיף אם כן להתעלם מהתנהגות לא רצויה ולחזק את ההתנהגות הרצויה. יש לחזק גם על הישגים קטנים, ולא רק על התוצאה הסופית, שהרי תהליך הלמידה רצוף עליות ומורדות.

לרשות ההורים עומד מגוון רחב של חיזוקים: ממתקים, צעצועים או ספרים, ולא פחות מזה להשמיע מילה טובה, לציין לשבח, לחייך. הילד והילדה יפנימו שהתנהגות טובה מובילה לתוצאות טובות, ושעליהם להשתדל יותר כדי להצליח.

Close Menu